Shelterplads

BYGHERRE AARHUS KOMMUNE


ANLÆGSÅR 2010


Lisbjerg Skov Shelterboplads


Projektet blev produceret i 2010 i samarbejde med lokale håndværkere, lærer og elever fra Aarhus Produktionsskole. For at finde de helt rigtige ikoner og arkitektoniske udtryk fra jernalderen fik vi hjælp fra Moesgård Museum.


Pressen skrev
Pressemeddelse 11.10.2010

Ny shelterplads i Lisbjerg Skov

Jernalderen danner rammen for ny shelterplads, hvor byens børn kan lege Asterix i palisadeindhegnet landsby.

Natur og Miljø, Århus Kommune indvier med rådmand for Teknik og Miljø Laura Hay i spidsen en ny, spændende og helt enestående shelterplads i Lisbjerg Skov den 13. oktober kl. 13.00. Pladsen er friluftslivets superliga på grund af sit unikke indhold og tilblivelsesprocessen.
 

Leg Asterix i Lisbjerg Skov

Med jernalderen som omdrejningspunkt er shelterpladsen indrettet som en jernalderboplads med plads til en hel skoleklasse eller lignende. Pladsen er inspireret af romersk jernalder og er indrettet som et lille landsbysamfund forskanset bag palisadehegn med voldgrav og med en statelig indgangsport. Et stort udsigtstårn vil fungere som vagttårn til jernalderfortællingerne, og her bliver således rige muligheder for, at skolebørn og familliegrupper kan lege ”Asterix og romerne”, eller mere historisk korrekt sætte indtryk og viden om jernalderen i perspektiv i forbindelse med undervisningen.

 

 

Enestående proces

Rådmand Laura Hay siger: ”.”

 

Processen omkring pladsen indretning og shelternes tilvirkning er også enestående. De jernalderinspirerede shelters ligner langt fra standardprodukter, og det var derfor vigtigt, at finde en leverandør, der havde mod på at bygge og medvirke ved udvikling af denne nye sheltertype.

 

Unikt samarbejde med Århus Produktionsskole

Det mod havde Århus Produktionsskole, og i et unikt samarbejde mellem skolen, Natur og Miljø, Moesgård Museum og med inspiration fra Vingsted historiske værksted, har eleverne sammen med deres lærere fået lov til at udvikle og lære et byggehåndværk, hvor hammer, mejsel og håndsmedede beslag udgør grundbestanddelene.

 

Eleverne har således haft et spændende undervisningsforløb, hvor de har været med til at skabe et fantastisk produkt med stor brugsværdi for alle borgere i Århus.

 

I vagttårnets nederste stokværk får naturvejlederne en base med undervisningsmateriale. Naturvejleder Bjarne Golles, Natur og Miljø gælder sig til indvielsen: ”,” siger han.

 

Pladsen indvies med tale af rådmand Laura Hay kl. 13.00. Herefter orienterer Moesgård Museum om jernalderen som tidsperiode, og Natur og Miljø fortæller lidt om hele arbejdsprocessen med indretning af shelterpladsen.Arrangementet afsluttes med, at to tredjeklasser fra Forældreskolen dramatiserer et lille slag, hvor landsbyens beboere forsvarer sig mod en indtrængende fjende.


Shelterpladsen i Lisbjerg skove er rejst med støtte fra Lokale- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Moesgård Museum.


 
 

#bynatur #natur naturvejledning_dk #aarhus #Århus #visitdenmark #temalegepladser #udelæring #danishlandscape #danisharchitects #produtionsskoleniaarhus #produktionsskole #landskabsarkitektur #landscapearchitecture #lokale_og_anlaegsfonden #moesgaardmuseum #lisbjergskovshelterplads

 
 SEELAND  LANDSKAB